Tu cum îți motivezi echipa?

M-am întâlnit în aceste zile libere cu un fost coleg de facultate și, povestind ce am mai făcut în ultimul timp, am aflat că afacerea pe care o conduce merge destul de bine, dar are o problemă cu timpul, deoarece în fiecare zi trebuie să țină câte o ședință de cel puțin două ore pentru a-și motiva oamenii. Le-a mărit și salariile, dar oamenii parcă “nu mai muncesc cum munceau înainte” și, mai mult decât atât, sunt tot felul de discuții prin firmă și nemulțumiri care afectează activitatea. Destul de demotivat și el de situație, colegul meu caută soluții să își motiveze oamenii.  Aș vrea să împărtășesc cu voi ideile la care am ajuns în timpul discuției:

  1.      Află ce îi motivează pe oamenii din echipa ta – nu toți oamenii sunt motivați de același lucru. Pentru unii, discuțiile dese sunt benefice, deoarece le oferă siguranță direcției în care merg, dar pentru alții pot fi pierdere de timp.
  2.      Împărtășește obiectivele firmei la nivelul întregii echipe – în felul acesta îi valorizezi, fiecare își va înțelege rolul ca fiind parte integrantă dintr-un întreg, în care fiecare rotiță trebuie să meargă bine, dacă nu, împiedică tot ansamblul. Totodată, activitățile, proiectele sunt organisme vii și pot suferi modificări în timpul execuției. Împărtășirea obiectivului (și nu doar a sarcinilor), va permite oamenilor să ia decizii, fără a implica de fiecare dată managerul.
  3.      Fii specific în cerințe – de multe ori neînțelegerile vin din faptul că oamenii înțeleg altceva decât ne-am dori noi. De aceea evită afirmațiile vagi, de genul “perioada următoare este foarte încărcată și mă aștept de la fiecare să muncească mai mult”, dacă de fapt te gândești la “ca să putem preda proiectul la timp trebuie să lucrăm cu toții în următoarele două sâmbete”.  Specific înseamnă să spui CE VREI și CÂT TIMP.
  4.      Fii parte integrantă din echipă – nu le cere lor să vină sâmbata, dacă nu vii și tu. În felul acesta nu faci decât să ai o echipă demotivată. Vino și dă exemplu personal. Mai mult decât atât, fiind în mijlocul lor, afli în ce etapă este proiectul, poți corecta anumite deficiențe, poți aduce un aport benefic și asta într-un mod 100% productiv.
  5.      Fii deschis la feedback-uri – ascultă-i pe cei din echipă, fii deschis și la critici. Ei sunt primul și cel mai bun monitor dacă ceva nu merge bine în firmă sau într-un proiect. Dar nu uita să și acționezi conform feedback-ului primit. Dacă doar îți asculți oamenii, dar nu întreprinzi ceva, aceștia se vor demotiva și treptat nu vor mai spune nimic.
  6.      Oferă feedback-uri – recunoaște meritele deosebite și corectează ceea ce nu merge. Dar atenție cum dai feedback-ul negativ. De cele mai multe ori am auzit formularea de genul “ai desfășurat foarte bine activitățile, dar nu te-ai încadrat în timp”. Cu acest dar ștergi tot ce a fost înainte. Înlocuiește formularea aceasta cu una proactivă: “Îmi place cum ai desfășurat activitățile. Te rog ca pe viitor să fii la fel de riguros și la încadrarea în timp a lor și sunt convins că vom termina în timpul propus.”
  7.      Oferă-le beneficii suplimentare – și NU mă refer la bani. Banii nu sunt un factor motivator. Imaginează-ți ce se întâmplă cu un angajat care muncește de plăcere, care este motivat (de recunoașterea rezultatelor, echipă…) și căruia începi să îi dai câte un bonus după fiecare reușită. Crezi că după un timp va mai face ceva dacă nu primește acel bonus? Mai mult decât atât, odată obișnuit cu bonusul, așteptările lui vor crește si pentru realizări excepționale va aștepta bonusuri excepționale. Până la ce nivel poate crește bonusul?  De aceea, corelat cu identificarea factorilor motivatori,  acordă alte beneficii, cum ar fi: asigurare medicală privată, grădiniță în cadrul companiei (sau în parteneriat cu o gradiniță externă, pentru firmele mai mici), abonamente SPA sau fitness, program de lucru flexibil etc.
  8.       Fii o sursă de inspirație pentru oamenii tăi – echipa ta caută sprijinul tău, tu ești un barometru pentru ei. Dacă tu ești demotivat, ei de ce ar avea încredere în firmă sau în proiect? Fii leaderul lor dacă ei sunt demoralizați, caută resorturile să le ridici moralul dacă nu au idei, stai împreună cu ei până găsiți ideile cele mai bune, dacă au probleme ajută-i. Ei se bazează pe tine. Ridică-te la înălțimea așteptărilor.

Autor: Loredana Stângăcianu