Teorie vs practica in management

Zilele acestea voi avea bucuria sa ma intalnesc cu colegii si profesorii din facultate dupa 10 ani de la absolvire, eveniment care ma face putin melancolic. Realizez ca va fi un moment de bilant si deja am inceput sa ma gandesc la evolutia mea in ultimii ani, evolutie care pe partea profesionala este direct legata de management. Incerc sa imi dau seama care a fost contributia studiului, a universitatii si MBA-ului, in formarea mea ca profesionist in management si cat la suta din evolutie se datoreaza practicii.

Imi amintesc ca de multe ori in training-urile sustinute studentilor cu diferite ocazii eram intrebat daca studiul face un manager bun sau daca practica si experienta au rolul hotarator. Raspunsul pe care il dau de regula la acest tip de intrebare este un citat pe care l-am auzit la un prieten si un trainer foarte bun de la care am retinut doar citatul, nu si autorul: “teoria fara practica este inutila, insa practica fara teorie este oarba”. Nu gasesc nici dupa ani buni de la primul contact cu  acest citat, o explicatie mai buna care poate sintetiza modul in care teoria si practica lucreaza impreuna.

Cred ca cele doua faze ale dezvoltarii profesionale trebuie sa mearga impreuna si sa nu inceteze niciodata atat timp cat te manifesti ca profesionist. Am intalnit manageri foarte buni fara cunostinte teoretice care practicau un management de calitate  fara a putea sa-l conceptualizeze. Cu siguranta se vor opri la un moment dat din evolutie odata cu cresterea companiei sau a complexitatii activitatii pe care o desfasoara si ma intreb daca nu vor ajunge sa fie o piedica pentru organizatia in care se manifesta.  Am intalnit si manageri cu cunostinte teoretice foarte solide de management dobandite in universitati de prestigiu sau avand  MBA-uri cu rezonanta fara insa a putea genera rezultate pozitive pentru compania in care lucreaza si ma intreb cum ajuta compania toate cunostintele teoretice acumulate de catre acel manager daca acestea nu sunt valorificate in practica?

Sintetizand, cred ca baza teoretica fundamentata in timp in Universitate, diferite programe de pregatire, MBA-uri  etc  creeaza cadrul unei dezvoltari accelerate ca profesionist, un cadru in care termenii si limbajul folosit sunt acceptati si intelesi de o categorie mai larga de oameni. Acest lucru da posibilitatea schimbului de idei, analizei si eventual descoperirii de noi practici care sa poate fi testate in piata reala si care pot aduce rezultate care sa certifice calitatea unui profesionist in management. Altfel, in lipsa acestui fundament pe care sa construiesti, dezvoltarea va fi “oarba” si oarecum fara o directie inteleasa de toti cei care ar putea influenta rezultatul obtinut. Prin urmare recomand tuturor celor care au sau doresc sa isi construiasca o cariera in management sa  imbine in mod armonios teoria cu practica ca baza solida pentru obtinerea de rezultate pe termen lung.

Iar pentru ca va spuneam la inceput ca ma aflu la un moment de bilant sunt recunoscator si le multumesc profesorilor mei din Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor care, in pofida a ceea ce credeam eu despre teorie in perioada respectiva, au avut rabdarea si tactul sa ne transmita, mie si colegilor mei,  informatiile care sa ne contureze cadrul a ceea ce avea sa devina cariera noastra in viitor. Este un alt exemplu de transpunere a teoriei in practica, de aceasta data nu in mod direct, ci prin intermediul celor pe care ii pregatesti sa devina profesionisti in domeniul pe care si l-au ales.