Belbin

Belbin Team Role este unul din cele mai cunoscute instrumente de profiling utilizat în organizațiile din întreaga lume, fiind dezvoltat în permanență de Belbin Associates, UK. Odată cu introducerea lui și în Romania, sistemul a fost ajustat la specificul culturii noastre astfel încât validitatea rezultatelor să își păstreze nivelul ridicat.

Dezvoltare individuală

Care este modul în care mă văd ceilalți?

Conceptul constă în identificarea combinației de stiluri Belbin predefinite pentru fiecare membru al echipei și crearea unui profil complex, axat pe modul natural de comportament al persoanei. Astfel, echipa va avea acces la profilele fiecărui membru component, crescând nivelul de cunoaștere și înțelegere între indivizi, cu efect benefic imediat în cooperarea dintre aceștia și implicit în performanța de grup.

Beneficii

 • cunoașterea mai bună a propriei persoane
 • îmbunătățirea eficienței personale
 • orientarea în carieră, știind tipul de activități pentru care sunteți potrivit
 • transpunerea celor de mai sus în echipa de lucru

Dezvoltare organizațională

Cum îndepărtez conflictele din echipă? Cum pot avea o echipă unită?

Profilele pot fi extinse și la nivel de echipă, unde prin analiza prezenței diferitelor stiluri comportamentale putem identifica înainte de a se manifesta posibile carențe sau conflicte între membri. Prin planificarea competențelor și stilurilor comportamentale ale echipei de la început sau optimizarea acestora chiar pe parcurs, avem opțiunea de a diminua risipa de resurse de energie, timp sau bani cu impact direct în obiectivele proiectului sau KPI-ii organizației.

Beneficii

 • cultivarea încrederii și înțelegerii reciproce
 • creşterea înțelegerii de către manageri a diverselor aspecte ale comportamentului uman la locul de muncă
 • înlăturarea conflictelor ce stau în calea eficienței echipei
 • crearea relațiilor productive în muncă și  evitarea incompatibilităților între angajați
 • reorientarea echipei pentru o nouă provocare sau strategie

Recrutare și selecție

Dincolo de competențe, candidatul ales este cel mai potrivit pe post? Cât ne costă angajarea managerilor / profesioniștilor nepotriviți?

Belbin Team Role este folosit ca instrument de validare comportamentală în procesul de recrutare. Această abordare reduce major riscurile selectării candidaților potriviți din punct de vedere al cunoștințelor teoretice și experienței de lucru dar nepotriviți din punct de vedere al culturii sau comportamentului predilect. Aceștia nu se vor integra sau nu vor performa datorită diferenței dintre stilul propriu și cel al organizației / echipei din care se doreste a fi parte, cu efecte negative în funcționarea acesteia și pierdere de resurse.

Belbin previne această situație prin crearea profilului comportamental specific postului și testarea nivelului de suprapunere între acesta și profilele candidaților.

Beneficii

 • sprijinirea deciziilor de recrutare
 • reducerea riscului de a selecta persoane nepotrivite
 • optimizarea procesului de inducție și maximizarea ROI-ului per angajat

Mai multe informații despre Belbin Team Roles puteți găsi pe site-ul partenerilor noștri Belbin Associates, UK

Pentru a comanda Testul Belbin contactează consultanții Daris: telefon: 0740183111
E-mail: office@daris.ro
În funcție de numărul de potențiali/ actuali angajați cărora doriți să le aplicați Testul Belbin veți primi pe e-mailul personal numărul corespondent de teste și instrucțiunile de completare. Compilarea și interpretarea datelor se va face de către unul dintre consultanții Daris acreditat în interpretarea Testelor Belbin.