Managementul dupa criza

Multe persoane cu care am discutat se intreaba cum se va schimba managementul dupa aceasta criza care inca isi mai face simtite efectele. Unii considera ca odata cu relansarea economiei, managerii romani vor uita de cele intamplate si vor actiona cum faceau inainte de criza insa cu mai mult curaj pentru ca au trecut deja printr-o criza si nu s-a intamplat nimic dramatic. Inainte comportamentul managerilor romani era unul orientat pe ocupare de piata si acoperire de nevoi existente si neacoperite care a dus la investitii continue  cu pretul abandonarii prudentei si pe seama cresterii gradului de indatorare. Personal cred ca este scenariul cel mai putin plauzibil datorita faptului ca organizatiile vor iesi cu resursele subtiate din aceasta criza si chiar daca unii manageri vor uita repede lectiile crizei, cumparatorii care si-au schimbat comportamentul, bancile si chiar proprietarii companiilor vor fi piedici in calea unei logici de crestere in orice conditii.

Un alt scenariu este cel in care managerii vor fi super prudenti si odata ce le-a trecut glontul pe la ureche, vor fi de doua ori mai precauti cand vor lua decizii. Vor trece de la logica de crestere cu orice pret dinaintea crizei, trecand prin logica supravietuirii cu orice pret din perioada crizei si vor ajunge in cele din urma la conservarea plusvalorii create cu orice pret si la o prudentialitate excesiva. Cred ca acest scenariu este destul de plauzibil pentru managerii care sunt si proprietarii companiilor pe care le conduc si care, in luptele de acaparare de piata duse in perioada de boom si cele de supravietuire din perioada de criza nu au mai avut timp sa-si creeze un sistem propriu de management si nu doar sa reactioneze la stimulii veniti din exterior.

O a treia ipoteza pe care am auzit-o se refera la faptul ca managerii si-au invatat lectiile crizei si ca de acum incolo vor fi capabili sa gestioneze mai bine organizatiile pe care le conduc atat in momentele de boom cat si in cele de criza. Personal sunt cel mai aproape de aceasta ipoteza si cred ca ea este cea mai plauzibila. Cred ca se va aplica managerilor cu cele mai mari sanse de a performa de acum incolo. Am insa niste precizari de facut. Nu ma refer la acei manageri care au invatat din trecut ca in perioada de boom trebuie sa te extinzi cat mai mult iar in perioada de criza sa te restructurezi cat mai repede. Nici la cei care au tras concluzia ca trebuie sa investesti cat mai putin din resursele acumulate in trecut pentru ca viitorul este oricum incert.  Ma refer la managerii care inteleg ca economia functioneaza dupa niste principii asupra carora ei trebuie sa aiba o parere pertinenta si ca managementul este una din stiintele care pot explica ce se intampla cu adevarat cu organizatiile pe care le conduc. Cred mai mult in aceasta ipoteza pentru ca vad in ultimul timp o preocupare din ce in ce mai mare a managerilor cu care interactionez spre pregatirea in management, spre a se informa si intelege mecanismele economice care ii influenteaza. Ii vad din ce in ce mai preocupati de a intelege cat mai mult din stiinta mangementului pentru a-si creste competentele si din ce in ce mai dornici de a interactiona la nivel interpersonal cu alti mangeri competenti pentru a-si valida sau invalida anumite teorii de management. Faptul ca trecand prin criza unii manageri au inceput sa-si repuna intrebari despre management si nivelul competentelor lor de management este un lucru pozitiv care va aduce o imbunatatire semnificativa in prestatia celor care vad lucrurile in acest fel.