La inceput de 2011

Dragii prieteni, iata ca a mai trecut un an si suntem la un nou inceput de drum dupa un an care cu siguranta nu a fost cel mai bun pentru mediul economic de la noi. Vreau sa va urez un an 2011 mult mai bun decat cel care tocmai a trecut, an in care sa valorificam toate lectiile invatate in aceasta perioada de recesiune. Sunt convins ca pe plan national ceea ce a fost mai rau a trecut si ca vom intra din acest an pe o logica de crestere, nu foarte spectaculoasa insa. Dupa parerea mea, in zona Moldovei lucrurile vor ramane incerte pentru 2011. Incert nu insemna neaparat negativ ci mai degraba faptul ca sunt posibile doua scenari: unul negativ si unul pozitiv iar probabilitatea de manifestare a unuia sau a celuilalt este greu de estimat. Dintre lucrurile negative as enumera:

  • Managementul mimetic practicat in mare parte de companiile locale care vor vrea sa vada o crestere sustinuta la nivel macroeconomic, inainte sa redemareze proiecte de crestere, fapt care va intarzia aparitia unor rezultate pozitive;
  • Lipsa in continuare a unei infrastructuri adecvate, nici un nou aeroport si nici o autostrada nefiind planificate a se finaliza anul acesta in zona Moldovei;
  • Scaderea  moralului populatiei in special din  cauza acumularii arieratelor la banci si a noii legi a muncii mult mai nefavorabila angajatilor;
  • Scaderea in termeni reali a puterii de cumparare a unei parti a populatiei cu efecte asupra afacerilor direct legate de consumul populatiei;
  • Lipsa si in anul 2011 a unor proiecte strategice de investitii in zona, atat in domeniu privat cat si in cel public, proiecte capabile sa genereze efecte sinergice de antrenare a unor ramuri de activitate conexe.

Perspectivele pozitive tin mai degraba de mediul privat decat  de cel public si se refera in special la urmatoarele aspecte:

  • Mediul de afaceri privat, trecand prin purgatoriul anilor 2009 si 2010, s-a maturizat si intarit astfel incat sa nu fie previzibile riscuri majore pentru anul 2011.
  • Continuarea unor investitii private mai mari incepute anii trecuti  in domenii ca: retail, software, productia de componente automotive si constructii. Chiar daca nu impresionante ca numar, aceste investitii vor  genera in continuare locuri de munca foarte stabile in timp deoarece investitiile sunt facute pe termen lung.
  • Aderarea la spatiul Schengen, mai devreme sau mai tarziu, va atrage o serie de investitii straine in zona direct legate de faptul ca zona noastra va deveni granita de Est a Europei.
  • Creditarea, in special a companiilor care si-au dovedit capacitatea de a genera profit inclusiv pe perioada de criza, va deveni mai facila si mai ieftina pe seama cresterii competitiei dintre banci si diminuarii intre timp a numarului companiilor creditabile.

Companiile au devenit mai flexibile datorita restructurarilor facute in perioada de criza, ceea ce le va reduce riscurile in momentul in care vor decide sa relanseze cresterea si le vor mari gradul de reactie la posibilele schimbari venite din mediul extern. Ma refer doar la companiile in care restructurarile nu au afectat competentele cheie si nu au dus la destructurare, pentru ca pentru aceste companii vor aparea riscuri de a mai gasi pe piata oameni cu competente cheie disponibili.

In speranta ca mediul de afaceri de la noi va avea maturitatea sa foloseasca oportunitatile aparute dupa criza si sa evite riscurile care se pot manifesta, va urez si imi urez sa contribuim activ la acest lucru.