Importanța managementului în afacerile antreprenoriale

Noi, cei de la Daris, credem că managementul are o contribuție majoră la creșterea calității vieții sociale prin impactul pozitiv pe care organizațiile cu un management performant îl au asupra categoriilor de persoane cu care interacționează. Prin creșterea performanțelor și (re)organizarea companiilor client, reducerea riscurilor și comercializarea instrumentelor de management, Daris contribuie la dezvoltarea managementului în comunitățile în care activează.

Există o diferență fundamentală între un antreprenor și un manager. Antreprenorii se concentrează pe exploatarea de noi oportunități, pe când managerii se concentrează pe gestionarea optimă și predictibilă a resurselor aflate la dispoziție  prin activitățile complexe de previzionare, planificare, organizare, coordonare și control. Practic sunt două roluri diferite, care necesită a fi tratate corect.

A fost demonstrat științific că modul în care gândește un antreprenor e diferit de modul în care gândește un manager. Din momentul în care antreprenorul va reuși să aducă afacerea la un anumit grad de maturitate și va reuși să o facă și profitabilă, va avea în minte mai multe idei de afaceri și va simți o provocare să le valorifice. Prin urmare banii pe care îi câștigă într-o afacere va dori să îi investească în noi afaceri și proiecte. În schimb un manager va tinde și mai mult să dezvolte afacerea pe care o are în gestiune, făcând-o și mai profitabilă. Nu e mai bun sau mai rău un anumit tip de gândire, dar este important să îl înțelegem și să îl aplicăm corect.

Cel mai de succes proiect pe care îl cunosc până acum este cel al lui Warren Baffet, care a creat un fond de investiții, banii fondului fiind investiți în acele companii în care are plasați managerii lui, având un grad de succes mult mai mare în comparație cu alte fonduri de investiții, care funcționează după o altă metodologie. Ce m-a surprins este faptul că sediul fondului de investiții gestionat de Warren Buffet, este amplasat într-un oraș de marime medie din SUA, izolat de agitația de pe Wall Street, așa cum lucrurile pe care îl interesează cu adevărat sunt investițiile pe termen lung, în cadrul companiilor în care are plasați managerii lui.

Recomandarea noastră pentru un antreprenor, care a reușit să dezvolte o afacere și se gândește să dezvolte noi afaceri sau proiecte, este să numească un manager instruit, care de facto să dețină managementul întreprinderii, care să aibă ca obiectiv dezvoltarea afacerii pe termen lung. Doar așa va fi redus riscul erodării afacerilor profitabile existente, iar antreprenorul va putea să se axeze pe noi oportunități și proiecte din cadrul pieței.

O altă recomandare pentru antreprenori este să-și trateze afacerile pe care le deține nu ca pe un tot întreg, ci ca linii de business separate pentru care să aibă strategii de dezvoltare pe termen mediu și lung și care să fie implementate de manageri instruiți.

Dacă cineva alege să joace simultan atât rolul de antreprenor cât și cel de manager al unei anumite linii de afaceri, să fie sigur că nu amestecă deciziile luate din ipostaza de antreprenor cu cele din ipostaza de manager al unei anumite linii de afaceri pentru că la un anumit moment lucrurile vor scăpa de sub control.

Autor: Iulian Martin