De la strategie la rezultate

Elementul esențial în orice strategie este transpunerea acesteia în practică.

Singura, adevărata masură a succesului unei strategii, este transpunerea ei în realitate. Și unul dintre principalii factori determinanți în implementarea cu succes a strategiei este alinierea organizațională.

Ați privit vreodată o competiție de canotaj a probei de 8 plus 1? Acum, gândiți-vă la performanța echipajelor de top – ce observați? Veți vedea nouă persoane (inclusiv cârmaciul), care lucrează împreună în sincron pentru a atinge obiectivul lor principal, acela de a trece linia de sosire primii.

Pentru a avea succes, vâslașii trebuie să lovească apa cu lamele în același ritm, iar vâslele trebuie să intre la aceeași adâncime în apă. Știu toți planul general pentru succes și sunt gata să răspundă la ordinele cârmaciului (a cărui treabă este să coordoneze executarea strategiei de cursă și să comunice modificările care țin barca pe trasa ideală în condiții schimbătoare ale vântului), individual și ca o echipă sudată.

Fiecare membru al echipei știe ce trebuie să facă în timpul cursei și că se poate baza pe antrenor, training, pe barcă și echipament, precum și pe abilități, tehnică, cât și pe angajamentul colegilor, pentru a câștiga . Când alinierea și coeziunea echipei lipsesc, barca se abate de la cursul ideal, pierde timp, energie și se risipesc resursele care au fost investite în încercarea de a atinge obiectivul de a câștiga cursa.

Fără aliniere, nici cel mai bun plan strategic nu va fi atins.

Este la fel și pentru o organizație. Fără aliniere, cel mai bun plan strategic nu va fi atins pe deplin, deoarece alinierea organizațională este liantul care face ca execuția cu succes a strategiei să se întâmple. O organizație aliniată face lucrurile mai rapid, cu mai puțin efort, și cu rezultate mai bune și este mult mai agilă și receptivă la schimbarea condițiilor de afaceri . În cele din urmă, un nivel ridicat de aliniere organizațională este esențială pentru obținerea unor rezultate în afaceri din ce în ce mai bune, acum și în viitor! De aceea, alinierea organizațională este atât de importantă pentru obținerea unor rezultate excelente.

Oricine îți poate copia strategia însă, modul de implementare va fi mult mai greu de copiat, iar cultura organizațională va fi practic imposibil de multiplicat întocmai.

Autor: Claudiu Florea